Shri Hanuman Chalisa lyrics in Hindi & English – PDF, mp3

Shri Hanuman Chalisa Lyrics:

॥ Hanuman Chalisa Lyrics in Hindi
॥ दोहा॥

श्रीगुरु चरन सरोज रज
निज मनु मुकुरु सुधारि ।
बरनउँ रघुबर बिमल जसु
जो दायकु फल चारि ॥

बुद्धिहीन तनु जानिके
सुमिरौं पवन-कुमार ।
बल बुधि बिद्या देहु मोहिं
हरहु कलेस बिकार ॥

॥ चौपाई ॥
जय हनुमान ज्ञान गुन सागर ।
जय कपीस तिहुँ लोक उजागर ॥

राम दूत अतुलित बल धामा ।
अंजनि पुत्र पवनसुत नामा ॥

महाबीर बिक्रम बजरंगी ।
कुमति निवार सुमति के संगी ॥

कंचन बरन बिराज सुबेसा ।
कानन कुण्डल कुँचित केसा ॥४

हाथ बज्र अरु ध्वजा बिराजै ।
काँधे मूँज जनेउ साजै ॥

शंकर स्वयं/सुवन केसरी नंदन ।
तेज प्रताप महा जगवंदन ॥

बिद्यावान गुनी अति चातुर ।
राम काज करिबे को आतुर ॥

प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया ।
राम लखन सीता मन बसिया ॥८

सूक्ष्म रूप धरि सियहिं दिखावा ।
बिकट रूप धरि लंक जरावा ॥

भीम रूप धरि असुर सँहारे ।
रामचन्द्र के काज सँवारे ॥

लाय सजीवन लखन जियाए ।
श्री रघुबीर हरषि उर लाये ॥

रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई ।
तुम मम प्रिय भरतहि सम भाई ॥१२

सहस बदन तुम्हरो जस गावैं ।
अस कहि श्रीपति कण्ठ लगावैं ॥

सनकादिक ब्रह्मादि मुनीसा ।
नारद सारद सहित अहीसा ॥

जम कुबेर दिगपाल जहाँ ते ।
कबि कोबिद कहि सके कहाँ ते ॥

तुम उपकार सुग्रीवहिं कीह्ना ।
राम मिलाय राज पद दीह्ना ॥१६

तुम्हरो मंत्र बिभीषण माना ।
लंकेश्वर भए सब जग जाना ॥

जुग सहस्त्र जोजन पर भानु ।
लील्यो ताहि मधुर फल जानू ॥

प्रभु मुद्रिका मेलि मुख माहीं ।
जलधि लाँघि गये अचरज नाहीं ॥

दुर्गम काज जगत के जेते ।
सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते ॥२०

राम दुआरे तुम रखवारे ।
होत न आज्ञा बिनु पैसारे ॥

सब सुख लहै तुम्हारी सरना ।
तुम रक्षक काहू को डरना ॥

आपन तेज सम्हारो आपै ।
तीनों लोक हाँक तै काँपै ॥

भूत पिशाच निकट नहिं आवै ।
महावीर जब नाम सुनावै ॥२४

नासै रोग हरै सब पीरा ।
जपत निरंतर हनुमत बीरा ॥

संकट तै हनुमान छुडावै ।
मन क्रम बचन ध्यान जो लावै ॥

सब पर राम तपस्वी राजा ।
तिनके काज सकल तुम साजा ॥

और मनोरथ जो कोई लावै ।
सोई अमित जीवन फल पावै ॥२८

चारों जुग परताप तुम्हारा ।
है परसिद्ध जगत उजियारा ॥

साधु सन्त के तुम रखवारे ।
असुर निकंदन राम दुलारे ॥

अष्ट सिद्धि नौ निधि के दाता ।
अस बर दीन जानकी माता ॥

राम रसायन तुम्हरे पासा ।
सदा रहो रघुपति के दासा ॥३२

तुम्हरे भजन राम को पावै ।
जनम जनम के दुख बिसरावै ॥

अंतकाल रघुवरपुर जाई ।
जहाँ जन्म हरिभक्त कहाई ॥

और देवता चित्त ना धरई ।
हनुमत सेइ सर्ब सुख करई ॥

संकट कटै मिटै सब पीरा ।
जो सुमिरै हनुमत बलबीरा ॥३६

जै जै जै हनुमान गोसाईं ।
कृपा करहु गुरुदेव की नाईं ॥

जो सत बार पाठ कर कोई ।
छूटहि बंदि महा सुख होई ॥

जो यह पढ़ै हनुमान चालीसा ।
होय सिद्धि साखी गौरीसा ॥

तुलसीदास सदा हरि चेरा ।
कीजै नाथ हृदय मह डेरा ॥

॥ दोहा ॥
पवन तनय संकट हरन,
मंगल मूरति रूप ।
राम लखन सीता सहित,
हृदय बसहु सुर भूप ॥

Hanuman Chalisa Lyrics in English

॥ Hanuman Chalisa Lyrics in English

//Doha //

Shri Guru Charan Saroj Raj, Nij Man Mukuru Sudhari.
Barnau Raghuvar Bimal Jasu, Jo Daayak Phal Chari.

Buddhi Hin Tanu Janike, Sumire Pawan Kumar.
Bal Buddhi Widdhya Dehu Mohi, Harahu Kalesh Wikar.

//Chaupai //

Jai Hanuman Gyan Gun Sagar,
Jai Kapis Tihun Lok Ujagar.

Ram Dut Atulit Baldhama,
Anjani Putra Pawan Sur Nama.

Mahawir Wikram Bajrangi,
Kumati Niwar Sumati Ke Sangi.

Kanchan Waran Biraj Subesa,
Kanan Kundal Kunchit Kesa.

Haath Bajra Aur Dhwaja Wiraje,
Kaandhe Munj Janeu Sajae.

Shankar Suwan Kesari Nandan,
Tej Pratap Maha Jag Wandan.

Widhawan Guni Ati Chatur,
Ram Kaj Karibe Ko Aatur.

Prabhu Charitra Sunibe Ko Rasiya,
Ram Lakhan Sita Man Basiya.

Sukshm Rup Dhari Siyahin Dikhawa,
Wikat Rup Dhari Lank Jarawa.

Bhim Rup Dhari Asur Sanhare,
Ramchandra Ke Kaaj Sanware.

Laay Sanjiwan Lakhan Jiyaye.
Shri Raghuvir Harashi Ur Laye.

Raghupati Kinhi Bahut Badai,
Tum Mam Priya Bharat Sam Bhai.

Sahas Badan Tumhro Jas Gaawe,
As Kahi Shri Pati Kanth Lagawe.

Sankadik Brhamadik Munisa,
Naarad, Saarad Sahit Ahisa.

Jam Kuber Digpal Jahan Te,
Kabi Kobid Kahi Sake Kahan Te.

Tum Upkar Sugrivahi Kinha,
Ram Milaay Rajpad Dinha.

Tumharo Mantra Wibhishan Mana,
Lankeswar Bhaye Sab Jag Jana.

Jug Sahastra Jojan Par Bhanu,
Lilyo Taahi Madhur Phal Janu.

Prabhu Mudrika Meli Mukh Mahi,
Jaladhi Laanghi Gaye Achraj Nahi.

Durgam Kaj Jagat Ke Jete,
Sugam Anugrah Tumhare Tete.

Ram Duare Tum Rakhware,
Hot Na agyna Binu Paisare.

Sab Sukh Lahae Tumhari Sarna,
Tum Rakshak Kahu Ko Darna.

Aapan Tej Samharo Aapae,
Tino Lok Haank Te Kanpe.

Bhut Pishach Nikat Nahi Aawe,
Mahawir Jab Naam Sunaawe.

Naasae Rog Hare Sab Pira,
Japat Nirantar Hanumat Bira.

Sankat Te Hanuman Chhudawe,
Man Kram Wachan Dhyan Jo Lawe.

Sab Par Ram Tapaswi Raja,
Tinke Kaaj Sakal Tum saja.

Aur Manorath Jo Koi Lawe,
Soi Amit Jiwan Phal Pawe.

Charo Jug Pratap Tumhara,
Hai Parsiddh Jagat Ujiyara.

Sadhu Sant Ke Tum Rakhware,
Asur Nikandan Ram Dulare.

Asht Siddhi Nau Nidhi Ke Data,
As Bar Din Jaanki Mata.

Ram Rasayan Tumhare Pasa,
Sada raho Raghupati Ke Dasa.

Tumhare Bhajan Ram Ko Pawe,
Janam Janam Ke Dukh Bisrawe.

Ant Kal Raghubar Pur Jai,
Jahan Janam Hari Bhakt Kahai.

Aur Devta Chit Na Dharai,
Hanumat Sei Sarv Sukh Karai.

Sankat Kate Mite sab Pira,
Jo Sumire Hanumat Bal Bira.

Jai Jai Jai Hanuman Gosai,
Kripa Karahu Guru Dev Ki Naai.

Jo Sat Bar Path Kar Koi,
Chutahi Bandi Maha Sukh Hoi.

Jo Yah Padhe Hanuman Chalisa,
Hoi Siddhi Sakhi Gaurisa.

Tulsidas Sada Hari Chera,
Kije Nath Hriday Maha Dera.

// Doha //

Pawan Tanay sankat Haran, Mangal Murati Rup.
Ram Lakhan Sita Sahit, Hriday Basahu Surbhup.

Hanuman chalisa image
Hanuman chalisa image

Hanuman Chalisa MP3 Download

Here is Hanuman Chalisa mp3 which you can very easily download by clicking on three dots. The size of Hanuman Chalisa mp3 is just 15Mb in some cases it may take time to load this audio file so pls wait some seconds.

Hanuman Chalisa PDF in Hindi and English

Hanuman Chalisa pdf file is provided below you can very easily download it by clicking on the download button.

Shri Hanuman Chalisa Benefits

श्री हनुमान जी की पूजा में हनुमान चालीसा, बजरंग बाण और संकटमोचन अष्टक का पाठ बहुत ही महत्वपूर्ण माने जाते हैं। Hanuman Chalisa श्री राम नवमी, विजय दशमी, सुंदरकांड, रामचरितमानस कथा, हनुमान जन्मोत्सव, मंगलवार व्रत, शनिवार पूजा, बूढ़े मंगलवार और अखंड रामायण में मुख्यता से गाई जाती हे. गोस्वामी तुलसीदास जी ने Hanuman Chalisa Lyrics लिखे हैं, जो कि रामायण के बाद सबसे प्रसिद्ध रचना है।

दूर होती हे आर्थिक दिक्ततें 

Hanuman Chalisa में हनुमान जी को नवनिधि और अष्टसिद्धि देने वाला कहा गया है। जो लोग नियमित रूप से हनुमान चालीसा का पाठ करने के प्रति समर्पित हैं। हनुमानजी उनकी हर इच्छा पूरी करते हैं चाहे वह आर्थिक रूप से ही क्यों न हो। अगर आपके जीवन में भी पैसे के कारन दिक्तो को सामना करना पड़ रहा हे तो आज ही Hanuman Chalisa का पाठ शुरू कर दे । जब आप ऐसा करेंगे तो अंततः आपकी आर्थिक परेशानियां दूर हो जाएंगी। पाठ करते समय साफ-सफाई का ध्यान रखना जरूरी है।

नकारात्मक शक्तियों से रक्षा

हनुमान जी को अत्यंत शक्तिशाली और निडर माना गया है। राम भक्त हनुमानजी बुरी आत्माओं को नष्ट करने में सक्षम हैं और लोगों को उनसे मुक्ति दिलाते हैं। Hanuman Chalisa के एक श्लोक में कहा गया है भूत पिशाच निकट नहीं आवे, महावीर जब नाम सुनावे।

बुद्धि एवं चतुरता प्राप्त करने के लिए

‘विद्यावान गुनी अति चतुर। राम काज करिबे को आतुर‘ Hanuman Chalisa की इस चौपाई से यह स्पष्ट होता है कि हनुमान चालीसा को चाव से पढ़ने वाले लोगों में हनुमान जी का यह गुण होता है। हनुमान जी की कृपा पाने के लिए छात्रों को नियमित रूप से हनुमान चालीसा का पाठ करना चाहिए। छात्र जीवन भर हनुमान चालीसा का पाठ करने से याददाश्त में सुधार होता है और छात्रों को शिक्षा के क्षेत्र में उत्कृष्टता प्राप्त करने में मदद मिल सकती है।

शनि के प्रकोप से बचने के लिए

एक समय शनिदेव ने हनुमान जी से वादा किया था कि जो कोई भी हनुमान जी की पूजा करेगा, शनिदेव उससे कभी भी कष्ट नहींदेंगे । यही कारण है कि शनि की साढ़े साती या ढैय्या के नकारात्मक परिणामों से बचने के लिए हनुमान जी की पूजा करना और हनुमान चालीसा का पाठ करना एक अच्छा उपाय है।

आएगी चैन की नींद

अगर आपको अच्छी नींद नहीं आती या सिर में बेचैनी रहती है तो अब समय आ गया है कि आप नियमित रूप से हनुमान चालीसा का पाठ करना शुरू कर दें। चूँकि हनुमान चालीसा का पाठ करने से व्यक्ति को मानसिक शांति मिलती है। इसके कारण व्यक्ति रात में बेहतरीन नींद का आनंद ले सकता है और जीवन में आगे बढ़ने की संभावना रखता है।

Read more:

shri Hanuman Chalisa | Hanuman Chalisa pdf | Hanuman Chalisa | Hanuman Chalisa lyrics | Hanuman Chalisa pdf | Hanuman Chalisa lyrics in Hindi | Hanuman Chalisa lyrics in English | Hanuman Chalisa mp3 download | Hanuman Chalisa hindi pdf | Hanuman Chalisa lyrics in Hindi

Leave a Comment